Ko merite čas in ga je treba izmeriti točno, torej od pričetka določenega dogodka, do njegovega konca, kaj uporabite? Je vaš odgovor štoparica? Zagotovo. Najbolje se jih verjetno spomnimo še iz šole, ko smo tekmovali ali pa je učiteljica pri telovadbi merila naš čas teka in drugih športnih disciplin. Vedno smo upali, da bomo v najkrajšem času dosegli najboljše rezultate. Ta pa seveda ne bo nikoli lagala in bo od pritiska beležila in točno merila čas, vse dokler je ne bomo izklopili.

Štoparica je pravzaprav zelo enostavna napravica, ki je lahko ročna, sedaj, ko pa je tehnologija tako napredovala, pa jo najdemo tudi na vseh pametnih mobilnih telefonih in tudi na računalniku s pomočjo spleta. Nekoč, pa smo jo lahko le držali v roki. In seveda tudi te še niso popolnoma iz uporabe, saj so še vedno rabljene in uporabljene v šolah pri različnih športnih disciplinah, itd.

Merjenje časa je tako lahko enostavno, če le imamo zanesljivo in točno štoparico. In, če malce pomislimo nazaj, kako smo si je mogoče nekoč želeli, danes pa nam sploh morebiti ni zanimiva, razen, če res ni potrebe po njej. Nekoč bi pa z njeno pomočjo merili vse kar se da. Sploh v samem začetku uporabe. Kakorkoli, štoparica ima pomembno vlogo za merjenje časa. Ura je ura in nikoli žal ne moremo z njo meriti trajanja določenega dogodka, sicer lahko, pa vendar ne bo tako zanesljiva meritev, kot če to storimo s pomočjo štoparice.

Kaj boste danes merili? Čas, v katerem skuhate kosilo? Mogoče pretečete določeno razdaljo? Morebiti sposobnost nekoga drugega pri določenem opravku, itd? Merite lahko karkoli oziroma čas v katerem se nekaj zgodi. Ne glede na to, katero štoparico uporabite, bodisi tisto ročno, z računalnika ali na mobilnem telefonu. Zanesljivost je enaka, saj je povsod ena sekunda enake dolžine, itd.

Vsekakor je pri merjenju časa najbolj pomembna zanesljivost in to lahko zagotovi prav napravica, ki je mogoče na videz res majhna in nemočna, pa vendar v primerjavi z drugimi napravami in pri merjenju časovne »razdalje« neprimerljivo močnejša od vseh drugih možnosti, ki omogočajo in zagotavljajo enako.